Wat is een schimmelnagel?

 
Wat is een schimmelnagel?
Een schimmelnagel (ook wel: kalknagel, onychomycose) is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel of een gist. Hierdoor ontstaan veranderingen aan de nagelplaat. Schimmelnagels komen zeer veel voor. Het overgrote deel van de schimmelnagels (98%) is aan de voeten te vinden. Schimmelinfecties aan de vingernagels zijn zeldzaam. 

Hoe ziet een schimmelnagel eruit?
Een schimmelinfectie aan de nagel kan zich op verschillende manieren presenteren. Veel voorkomende verschijnselen zijn:
* het gedeeltelijk loslaten van de nagelplaat aan de top van de nagel (distale onycholysis),
* hoornvorming onder de nagelplaat waardoor deze omhoog geduwd wordt.
* oppervlakkige witte verkleuring van de nagelplaat (oppervlakkige mycose).
Uiteindelijk kan in sommige gevallen de hele nagelplaat verloren gaan.
 
Hoe ontstaat schimmel aan de nagels?
De meeste schimmelnagels worden veroorzaakt door de algemeen voorkomende huidschimmel Trichophyton rubrum (70%) van de gevallen en Trichophyton mentagrophytes (20%). De overige 10% veroorzakers omvat o.a. candida soorten.
Deze informatiefolder  richt zich op infecties met schimmels uit de trichophyton familie.
Vermoed wordt dat de meeste schimmelnagels hun oorsprong vinden in een schimmelinfectie van de huid die overslaat op de nagelplaat. 
 
Wie krijgt het?
Oudere mensen hebben een ongeveer 30x grotere kans om een schimmelnagel te ontwikkelen dan kinderen.
De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. Mogelijk speelt het feit dat kindernagels sneller groeien dan nagels van volwassenen hier een rol.
Geschat wordt dat in Nederland 5% van de bevolking één of meer schimmelnagels heeft. 
 
Mόet een schimmelnagel worden behandeld?
In de meeste gevallen hoeven schimmelnagels niet behandeld te worden omdat ze medisch gezien weinig kwaad kunnen. Bij mensen met diabetes, een algemeen verminderde weerstand of herhaalde wondroosinfecties aan het been kan het behandelen van schimmelnagels toch wel medisch van belang zijn.  
 
Hoe wordt een schimmelnagel behandeld?
Bij een schimmelinfectie groeien de schimmeldraden door de gehele dikte van de nagelplaat. Lokale antischimmel medicijnen in crèmevorm zullen daarom onvoldoende tegen schimmelnagels werken. De werkzame stof in de crème dringt namelijk onvoldoende door in de nagelplaat. De nagel moet daarom iedere 5 tot 6 weken door uw pedicure zo dun mogelijk gefreesd worden. 

Wat zijn de vooruitzichten?
Wanneer de behandeling goed is uitgevoerd zal aan de basis van de nagel een gezonde, schimmelvrije nagel te voorschijn komen. Aangezien de nagels aan de voeten slechts met een snelheid van ongeveer 1,5 mm per maand groeien duurt het soms wel een heel jaar voordat het geïnfecteerde deel van de nagel geheel uitgegroeid is. Helaas kan een nieuwe schimmelinfectie na verloop van tijd opduiken en kunnen de klachten opnieuw beginnen, daarom is het verstandig om nog 2 weken door te gaan met de behandeling nadat de schimmel verdwenen is.